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From the Hotline

Q..... I have a TAFDC AU that used EA for rent arrearage less than 12
months ago.  The grantee is now requesting EA for temporary
emergency shelter.  Is she eligible for temporary emergency shelter?

A.  Yes, if otherwise eligible.  Regulation 106 CMR 309.020(K) states
that an EA assistance unit may not be authorized to receive EA
benefits more than once in a 12-month period unless the assis-
tance unit needs temporary emergency shelter benefits and the EA
benefit received within the past 12 months was an EA rent arrear-
age payment.  Also see EA User’s Guide: Emergency Assistance,
SSI Special Benefits and BEACON, page I-2.

Note:  Due to a court order, 106 CMR 309.040(A) contains a
grayed-out section that states the same policy, but also states not to
implement it at this time.  Until the court case is settled, please
follow 106 CMR 309.020(K) for this particular situation.

Q. Can the cost of a cell phone be considered a utility allowance
deduction in the Food Stamp Program?

A.  Yes.  The cost of a cell phone can be considered the basic service
for one telephone.

Q..... Are the costs of prepaid calling cards an allowable utility allowance
deduction in the Food Stamp Program?

 A. No. One-time deposits cannot be included.  A deduction shall be
allowed only in the month when the expense is billed or otherwise
becomes due.  There is no bill or due date for a prepaid calling
card.

 Q. With new five-year periods beginning for some of our TAFDC
clients, I would like the 60-day job search period clarified.     A
nonexempt client reapplies for TAFDC benefits and is already
working 20 hours per week.  After 60 days the job ends.  Is the
client now entitled to the 60-day job search period?

A. The 60-day job search period starts from the date of application,
whether the client is working or not. This client is not entitled to
the 60-day job search period now that the current job has ended.

Q. On the Cooperation tab of the Absence window, I must select “yes”
or “no” to “child-support-cooperation.” Does this child support
cooperation question relate to the absent parent or the client?

A. This section collects infor-
mation on the client’s
willingness to cooperate
with child support.  Use the
“yes” radio button if the
recipient is willing to coop-
erate or the “no” radio
button if the recipient is not
willing to cooperate. If “no”
is selected, the Good Cause
section will become avail-
able. Follow the procedures
in A User’s Guide: Transi-
tional Assistance Programs
and BEACON, Chapter
XIII-G, for processing the
good cause claim or the
refusal to cooperate.


