From the Hotline

Q.

A TAFDC assistance unit consists of a grantee/mother, her
16-year-old daughter who is a teen parent, and the teen parent’s
baby. DOR states the teen parent did not furnish accurate
information on the baby’s father/absent parent. Who is
sanctioned, the grantee/mother or the teen parent?

The teen parent is sanctioned. See 106 CMR 203.700(D) and
203.700(E).

A recipient is home schooling her children. She has a schooling
plan which has been approved by her local school board. Does
this meet her TAFDC Work Program requirements? Does it meet

the Learnfare requirements?

As long as the recipient is meeting the requirements of the
approved schooling plan, home schooling meets the Community
Service requirement of the Work Program. Children meeting the
requirements of an approved home schooling plan meet the

Learnfare requirements.

Is a TAFDC teen parent over the age of 18 with a child over age

two living in a TLP exempt or nonexempt?
The teen parent is exempt. See 106 CMR 203.100(A)(1)(f).

When would an exception to the Family Cap date apply?

A child born after the Family Cap date may be included in the
TAFDC assistance unit if: (1) the child is born at least 20 months
after the date the grantee’s case closed, and (2) the grantee
remained ineligible for at least 12 consecutive months from the
closing date, and (3) the grantee received TAFDC for no more
than 10 consecutive months immediately preceding the child’s
birth. Also, a child born as a result of rape, sexual assault or
incest is not subject to the Family Cap provisions. See 106 CMR
203.300(C)2). An example is given in The TAFDC Procedural
Guide, Chapter 6, page 16.

Is a child born after the Family Cap date and not included in the
TAFDC assistance unit eligible for the crib and layette or the
clothing allowance?

A.  No. A child born after the Family Cap date and not included in
the assistance unit is ineligible for a crib and layette or the
clothing allowance. See 106 CMR 705.600.
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This brochure has been revised
to reflect policy and procedural
changes due to the Smith law-
suit, specifically: 1) there is no
longer a special financial test of
eligibility before processing
extension requests; and 2) the
35-hour per week participation
rule is no longer an eligibility

requirement.
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