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This Policy Memo supersedes Policy Memos 80-060 and 85-015. The information has 
been updated and consolidated. 
 
1. Question: 
 
One definition of a disabled member is a person who "receives" supplemental security 
income (SSI) benefits under title XVI of the Social Security Act or disability or blindness 
payments under titles I, II, X, XIV, or XVI of the Social Security Act. Must a household 
member actually receive a title XVI benefit or a title I, II, X, XIV or XVI payment to be 
considered disabled? 
 
2. Answer: 
 
A household member is considered disabled if the Social Security Administration has 
certified the member for one of these benefits or payments. Such certified persons include 
those who have been certified, but whose initial payments have not yet been received. 
Also considered as disabled are persons who remain certified for disability benefits or 
payments but whose checks are entirely recouped to recover a prior overpayment. 
 
A household member is also considered to be disabled if he or she actually receives a 
regular SSI check, a SSI presumptive disability payment, or a SSI emergency advance 
payment. SSI presumptive disability payments are regular benefits for a three-month 
period which are paid to people who will most likely meet SSI disability criteria. An SSI 
emergency advance payment is a single $100 payment that is provided to applicants who 
appear to meet the eligibility criteria and who are considered in need of immediate 
assistance. 
 
Refer to the definition of elderly and disabled in 7 CFR 271.2 for other persons who are 
defined as elderly and disabled. This section addresses, among other things, State 
supplements and general assistance payments that are based on disability or blindness 
criteria which are at least as stringent as those used under title XVI of the Social Security 
Act. 
 
Refer to 7 CFR 273.10(d) (7) for households that are determined to be categorically 
eligible retroactively. 
 
 
 
 



2. Question: 
 
A currently certified food stamp household member under the age of 60 is approved for 
presumptive SSI. The household is eligible for a one-time medical expense and requests 
that the expense be averaged over the remaining certification period. If the SSI 
presumptive disability check is stopped and the SSI application is denied, must the 
medical deduction cease? 
 
Answer: 
 
When the SSI presumptive disability payments are terminated and the SSI application is 
denied, the State agency must remove the medical expense deduction in accordance with 
the regular processing standards. 
 
3. Question: 
 
Is an SSI essential person considered to be a disabled person? 
 
Answer: 
 
No, spouses and dependents who receive SSI benefits because they are dependents are 
not considered disabled for food stamp purposes. 
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